Meer weten over de Trade Fair Aalsmeer?
Neem contact met ons op
This picture loads on non-supporting browsers.

Greenovation Award 2022

Dé prijs voor duurzame product- en conceptinnovaties in de sierteelt.

Meld uw duurzame innovatie aan
Naar het inschrijfformulier

Wat is de Greenovation Award?

De Greenovation Award is dé prijs voor duurzame product- en conceptinnovaties in de sierteelt. Jaarlijks wordt deze prijs uitgereikt tijdens de Trade Fair Aalsmeer ten overstaan van ruim 17.000 bezoekers.

Duurzame productie en duurzame producten zijn steeds vaker de norm: de internationale consument verwacht duurzaamheid. Producenten en handelaren zijn zich bewust van het belang daarvan. Royal FloraHolland stimuleert duurzame ontwikkelingen in de keten en heeft daarom in 2018 de Greenovation Award in het leven geroepen. Hiermee biedt Royal FloraHolland een extra podium voor de duurzame ontwikkelingen.

Meld u aan voor de Greenovation Award 2022

Legt u ook de focus op duurzaamheid en bent u bezig met een innovatief duurzaam product of concept? Meld u dan aan voor de Greenovation Award 2022. Inschrijven kan tot 9 september 2022.

Hoe wordt de winnaar bepaald?

Wanneer u zich vóór 9 september 2022 aanmeldt, maakt u kans op de Greenovation Award 2022. Het online publiek - er kan gestemd worden tot en met 2 oktober 2022 - en de vakjury stemmen vervolgens op hun favoriet. Hieruit komt een selectie van de aanmeldingen. Deze nominaties worden allen gepresenteerd op een prominente plek op Trade Fair Aalsmeer 2022. Uiteindelijk wordt de winnaar bepaald door de vakjury en wordt de prijs uitgereikt op woensdag 9 november tijdens de Trade Fair Aalsmeer 2022.

Ontmoet de vakjury

Maarten Banki

Maarten Bánki, manager Duurzame Ontwikkeling & Kwaliteit bij Royal FloraHolland, is al jaren betrokken bij de Greenovation Award. "We vinden aandacht voor duurzaamheid en duurzame innovaties belangrijk. Verduurzamen is nodig om ook in de toekomst als ondernemer succesvol te blijven. Duurzame innovaties zijn dus essentieel voor onze toekomstbestendigheid. Met de Greenovation Award willen we een podium geven aan de beste duurzame product- of conceptintroductie binnen onze sector."

Quincy von bannisseht2

Quincy von Bannisseht is dit jaar voor de vierde keer jurylid bij de Greenovation Award. Als strategisch manager bij Glastuinbouw Nederland houdt hij zich bezig met de duurzaamheidsstrategie van de organisatie. "Dat je als sierteeltbedrijf graag laat zien wat voor moois je teelt en hoe je dat doet, vind ik essentieel. Nogal wat ondernemers zijn zich er niet van bewust dat ze met hun bloemen, planten en duurzame manier van telen, goud in handen hebben."

Anne Lotte Boudeling

Anne-Lotte Boudeling werkt bij FM Group en goudtzich bezig met het uitvoeren van de Corporate Social Responsibility strategie. “De Greenovation Award zorgt er voor dat de duurzame inspanningen van bedrijven in de sierteelt een podium en extra aandacht krijgen. Dit zorgt weer voor motivatie, kennisdeling en inspiratie!”

Wat kunt u winnen?

De genomineerden

  • Een professionele video over hun duurzame innovatie waarmee zij ook zelf mogen adverteren.
  • Een prominente plek op Trade Fair Aalsmeer 2022, waar hun innovatie wordt gepresenteerd.
  • Een keurmerk op de Trade Fair Aalsmeer 2022 bij de persoonlijke stand met “Genomineerde Greenovation Award 2022”

De winnaar

  • Een prominente stand op Trade Fair Aalsmeer 2023 (12 m2)
  • Een plek in de Royal FloraHolland stand op IPM Essen
  • Nationale en internationale exposure dankzij een persbericht vanuit Royal FloraHolland
  • Een keurmerk in Floriday met “winnaar Greenovation Award 2022”

Deze winnaars gingen u voor!

2021

Bernhard Plantenkwekerij uit het Flevolandse Luttelgeest won met de Phalaenopsis Elegant-lijn de Greenovation Award 2021. Deze vlinderorchidee wordt volledig duurzaam gekweekt in kassen verwarmd door aardwarmte. De aardwarmte die de kassen verwarmt, wordt geproduceerd via 45.000 drijvende zonnepanelen in een waterbassin. De energie die de zonnepanelen daarbij opwekken, wordt gebruikt voor de aandrijving van aardwarmtepompen. Deze combinatie van zonnepanelen en geothermie is uniek in Nederland. Volgens de jury levert dit concept een enorme bijdrage aan het klimaatneutraal worden van de sector.

2020

Kwekerij Barendse Freesia uit 's-Gravenzande kreeg in 2020 de prijs voor de beste duurzame product- of conceptintroductie binnen de sierteeltsector met het concept FreGanzia, waarbij Freesia wordt geteeld in een innovatief en vrijwel emissieloos teeltsysteem. Het bedrijf maakt optimaal gebruik van het aantal vierkante meters met een drielaags teeltsysteem in een volledig geconditioneerde klimaatcel. De 850 zonnepanelen voorzien de ledverlichting van stroom en dankzij het gesloten teeltsysteem zijn bestrijdingsmiddelen overbodig. Ook hergebruikt Barendse het drainwater en is de klimaatcel vrijwel emissieloos. De jury: “Het is een veelbelovend totaalconcept, waarin rekening wordt gehouden met bijna alle onderdelen van footprint.”

2019

De Greenovation Award ging in 2019 naar JH Van der Vossen. Het bedijf uit Lisserbroek bracht in 2018 haar biopotten en -trays op de markt en dat concept slaat goed aan. De meerprijs van het concept ten opzichte van de plastic variant is zo’n 20%. Het verpakkingsmateriaal is duurder. Daarnaast worden de bollen voordat zij naar de klant toe gaan overgepot in de eko-pot en tray. De teelt vindt nog plaats in een plastic pot om schimmelvorming tegen te gaan.

2018

Twee winnaars in 2018: Zentoo in de categorie ‘Best Article’ en Ovata in de categorie ‘Best Concept’.
Zentoo
won de award met de composteerbare bloemenhoes. De jury: “De verpakkingslijn van composteerbare bloemenhoezen is een invulling van een belangrijke, tot nu toe ontbrekende, schakel. De hoes is in principe breed toepasbaar, niet alleen voor chrysanten, maar ook voor andere snijbloemen en kamerplanten. De afbreekbare hoes heeft de potentie tot een echte doorbraak in vermindering van plasticgebruik te leiden.” Ovata won met ‘Because we care’. De jury: “De verpakkingshoes Because we care van Ovata vertelt het verhaal van de aanpak van het bedrijf ver weg in Oeganda met inzet voor vrouwenrechten. De aanpak van Ovata in Oeganda is een goed voorbeeld van MVO-handelen. Die aanpak is moeilijk communiceerbaar naar de handel en de consument. De Because we care-hoes biedt hiervoor een oplossing.”

2017

Greenbalanz en Fresco Flowers waren de winnaars van de eerste Greenovation Award in 2017. Het concept Pure Orchids van GreenBalanZ uit Kudelstaart won in de categorie Best Concept. Bij de kweek van Pure Orchids gebruikt GreenBalanz alleen natuurlijke beschermingsmiddelen en organische voedingsstoffen. Ook teelt GreenBalanZ in kassen die niet met gas worden gestookt maar waarbij ze in de zomer warmte opslaan in de bodem die in de winter wordt gebruikt. De jury: “GreenBalanZ is een pionier in de organische teeltsector. Pure Orchids is een compleet duurzaam concept.”
De Eco Flowerbag van Fresco Flowers uit Aalsmeer won de award in de categorie Best Article. Fresco Flowers gebruikt afval als een waardevolle grondstof. De Eco Flowerbag is een luxe draagtas voor bloemen. Er is sprake van eenvoudig gebruik èn bescherming van de bloemen. Het product is gemaakt van 100% gerecycled verpakkingsmateriaal voor bloemen. De jury: “Het is mooi om te zien dat afval wordt omgezet in een nieuw, nuttig product.”