Meer weten over de Trade Fair Naaldwijk?
Neem contact met ons op
This picture loads on non-supporting browsers.

Greenovation Award 2021

De Greenovation Award 2021 staat voor de beste duurzame product- of conceptintroductie in de sierteelt van het jaar. De genomineerden en de winnaar wacht een internationaal podium.

Uitreiking Greenovation Award 2021

Bernhard Plantenkwekerij wint Greenovation Award 2021

NH20211103 051 LR
Steven van Schilfgaarde (CEO Royal FloraHolland) overhandigde de prijs aan winnaar Bram Bernhard.

Bernhard Plantenkwekerij is de trotse winnaar van de Greenovation Award 2021. Hun Elegant Phalaenopsis-lijn (vlinderorchidee) werd door het publiek en de jury gezien als beste duurzame product- of conceptintroductie binnen de sierteeltsector. Bram Bernhard, eigenaar van Bernhard Plantenkwekerij, nam de award in ontvangst uit handen van Steven van Schilfgaarde, CEO van Royal FloraHolland, tijdens de Trade Fair Aalsmeer.

Na groot applaus vanuit het publiek, werd Bram naar voren gehaald. "Dit is de koers voor de komende vijftien jaar en we hebben dat wat versneld. We zitten in de Flevopolder en hebben daarmee de mogelijkheden en kansen om zonnepanelen en geothermie te combineren. Dat we nu deze prijs winnen, is een mooie opsteker. Ik had het toch eigenlijk niet verwacht. Je doet mee, maar je rekent er toch niet op. De anderen hadden ook zeer interessante innovaties. Wij gaan deze koers doorzetten, maar nu eerst een klein feestje vieren."

De Phalaenopsis Elegant lijn wordt volledig duurzaam gekweekt in kassen verwarmd met aardwarmte. Deze aardwarmte wordt geproduceerd via 45.000 drijvende zonnepanelen in een waterbassin, waarbij de energie die de zonnepanelen opwekken, gebruikt wordt voor de aandrijving van de aardwarmtepompen. Deze combinatie van zonnepanelen en geothermie is uniek in Nederland. Volgens de jury levert dit concept een enorme bijdrage aan de grootste duurzaamheidsopgave van de sierteeltsector: klimaatneutraal worden.

Nummers 2 en 3

Op plek 2 eindigde Ammerlaan The Green Innovator met hun aardwarmteproject waardoor hun kwekerij CO2 neutraal is, en op plek 3 eindigde Florius Flowers met hun Paper Sleeve concept, een 100% recyclebare bloemenhoes die voor 20% bestaat uit vezels van bloemensteeltjes uit hun eigen afvalstroom.

De vakjury en het publiek hadden beiden een aandeel van 50% in de eindbeoordeling. In de vakjury zaten dit jaar: Quincy von Bannisseht, Strategisch Manager bij Glastuinbouw Nederland, Anne-Lotte Boudeling, CSR Officer bij FM Group en Maarten Bánki, manager Duurzame Ontwikkeling & Kwaliteit bij Royal FloraHolland.

Inspiratie voor verduurzaming van de sierteeltsector

Van Schilfgaarde: “Dit jaar hebben we meer dan twintig inzendingen ontvangen, stuk voor stuk prachtige initiatieven om onze sector verder te verduurzamen. Ik ben daar ontzettend trots op. Het toont aan dat de sierteelt sector volop in beweging is op het gebied van duurzaamheid. Met dit soort initiatieven kunnen we elkaar inspireren, en iedereen laten zien dat we ons inzetten om bloemen en planten te kweken met respect voor mens en milieu.”

Waarom deze prijs?

Duurzame productie en duurzame producten worden de norm: de internationale consument verwacht steeds meer een duurzaam product. Producenten en handelaren zijn zich bewust van het belang daarvan. Royal FloraHolland stimuleert duurzame ontwikkelingen in de keten en reikt daarom tijdens de Trade Fair Aalsmeer de 'Greenovation Award' uit.

Achtergrond

Royal FloraHolland werkt aan een toekomstbestendige sierteeltsector, waarin bloemen en planten met respect voor mens en milieu worden geteeld en verhandeld. Het verduurzamen van de sector is belangrijk om ook in de toekomst succesvol te kunnen blijven. Met deze award willen we aandacht geven aan alle mooie product- en conceptinnovaties die er zijn op het vlak van duurzaamheid. In het Floriculture Sustainability Initiative (FSI) zijn de telers, handel, Royal FloraHolland, brancheorganisaties, certificeringsinstellingen en ngo’s verenigd om aan de verduurzaming van de internationale sierteeltsector te werken. Deze partijen hebben de gezamenlijke ambitie dat in 2025 minimaal 90% van de door FSI-leden ingekochte en verhandelde bloemen en platen duurzaam zijn. De Trade Fair is bij uitstek een etalage van en voor de coöperatie en haar exposanten. Exposanten en kwekers die vooroplopen met duurzame innovaties krijgen door een nominatie voor de Greenovation Award veel aandacht van het internationale vakpubliek van de Trade Fair Aalsmeer.

Dit zijn de genomineerden voor de Greenovation Award 2021!

Uit alle aanmeldingen heeft de vakjury na flink beraad tien nominaties gekozen. In de video stellen ze zich voor en tonen ze hun duurzame product of concept.

NH20210921 Bernhard 14

Bernhard Plantenkwekerij BV

Product: Elegant Phalaenopsis

Deze lijn wordt duurzaam geproduceerd door het gebruik van drijvende zonnepanelen op het waterbassin en geothermie.

NH20210920 Stolk 05

Stolkbrothers.nl

Product: Anthurium Clarinervium Aqua Roots

Een lang houdbare anthurium, schoon gekweekt met de restwarmte uit Rotterdam.

NH20210924 Florius 03

Florius Flowers B.V.

Product: Florius Flowers Paper Sleeve

100% recyclebare papieren hoezen. Gemaakt van vezels, bestand tegen water, schimmel en transportschade.

NH20210917 Ammerlaan 16

Ammerlaan The Green Innovator

Product: aardwarmte

Dit aardwarmte project verwarmt de kas van Ammerlaan, die van collega tuinders, woningen, een school en een sportcentrum.

NH20210921 Chrysal 02

Chrysal International B.V.

Product: Chrysal Arrive Alive® Eco

Deze bloemenverpakking behoudt de conditie van snijbloemen tijdens het transport.

NH20210916 Koen Pack 09

Koen Pack

Product: Carta pot gemaakt van papierpulp

Biologisch afbreekbare potten van papierpulp in vijf kleuren en twee potmaten.

NH20210915 Hortino 2

Hortibreed

Product: Hortinno Azajoy

Bloeiende potplant voor binnen die nadien ook buiten geplant kan worden: blijft groen tijdens de winter.

NH20210920 SVCO 02

SV.CO

Product: SV.Box

SV.Box vervangt de plastic tray en plastic hoes en beschermt de plant tijdens het logistieke proces.

NH20210924 Royal Lemkes 01

Royal Lemkes

Concept: Footprint Friday

Maandelijkse bijeenkomsten met kwekers, tuinbouwexperts en collega’s om elkaar te inspireren en zich te verdiepen in thema’s die bijdragen aan het verlagen van de milieu-impact.

NH20210922 Perlanova 14

Perlanova

Product: My Beautiful Hydrangea

Een circulair product: plant deze kamerplant na een paar maanden in de tuin om het volgende voorjaar een prachtige buitenplant te hebben.