Meer weten over de Trade Fair Aalsmeer?
Neem contact met ons op
This picture loads on non-supporting browsers.

Greenovation Award 2022

De Greenovation Award 2022 staat voor de beste duurzame product- of conceptintroductie in de sierteelt van het jaar. De genomineerden en de winnaar wacht een internationaal podium.

Meld uw duurzame innovatie aan
Naar het inschrijfformulier

Wint uw duurzame concept of product de Greenovation Award?

NH20211103 051 LR
Steven van Schilfgaarde (CEO Royal FloraHolland) overhandigde de prijs aan winnaar Bram Bernhard.

Voor de vijfde keer organiseert Royal FloraHolland de Greenovation Award. Deze prijs staat voor de beste duurzame product- of conceptintroductie in de sierteelt van dit jaar. Wint uw bedrijf de lustrumeditie?

Duurzame productie en duurzame producten worden de norm: de internationale consument verwacht steeds meer een duurzaam product. Producenten en handelaren zijn zich bewust van het belang daarvan. Royal FloraHolland stimuleert duurzame ontwikkelingen in de keten en reikt daarom tijdens de Trade Fair Aalsmeer in november de 'Greenovation Award' uit.

Vak- en publieksjury

Aanvoerders en toeleveranciers met duurzaam geproduceerde producten of concepten kunnen zich nu aanmelden voor de 'Greenovation Award 2022'. Een vakjury beoordeelt de aanmeldingen en bepaalt welk product of concept wordt genomineerd voor de Greenovation Award 2022. De jury bestaat uit Maarten Banki (Manager Duurzame Ontwikkeling & Kwaliteit bij Royal FloraHolland), Quincy von Bannisseht (strategisch manager bij Glastuinbouw Nederland) en Anne-Lotte Boudeling (CSR Officer bij FM Group).

Punten waar zij opletten zijn bijvoorbeeld de originaliteit van de innovatie, praktische toepasbaarheid, positieve impact op het milieu en op de samenleving en aantoonbare duurzame bedrijfsvoering van de inzender. De nominaties worden gepresenteerd tijdens de Trade Fair Aalsmeer, waar ook de uitreiking van de award plaatsvindt.

De genomineerden en de winnaar wacht een internationaal podium waar hun duurzame product of concept wordt gepresenteerd. Zij krijgen extra exposure in aanloop naar de beurs via de media van Royal FloraHolland. In nieuwsberichten wordt het vakpubliek opgeroepen om te stemmen op hun favoriete genomineerd product of concept. Alle genomineerde bedrijven zijn dan online zichtbaar. De winnaar wordt voor 50% bepaald door de vakjury en voor 50% door de online stemmen van het vakpubliek.

Wie volgt Bernhard Plantenkwekerij op?

Sinds november 2021 mag Bernhard Plantenkwekerij zich de trotse winnaar van de Greenovation Award noemen. Hun bekroonde Elegant Phalaenopsis-lijn (vlinderorchidee wordt volledig duurzaam gekweekt in kassen verwarmd met aardwarmte. Deze wordt geproduceerd via 45.000 drijvende zonnepanelen in een waterbassin, waarbij de energie die de zonnepanelen opwekken, gebruikt wordt voor de aandrijving van de aardwarmtepompen. De combinatie van zonnepanelen en geothermie is uniek in Nederland. Volgens de jury levert dit concept een enorme bijdrage aan de grootste duurzaamheidsopgave van de sierteeltsector: klimaatneutraal worden.

Niet alle inzendingen hoeven groots te zijn. Ook duurzame verpakkingen voor bloemenvoeding en planten in volledig biologisch afbreekbare potten kunnen dé innovatie zijn waar de jury voor valt. Of wat dacht u van het efficiënt verzamelen en recyclen van plasticafval en duurzame irrigatie met zonne-energie.

Waarom deze prijs?

Duurzame productie en duurzame producten worden de norm: de internationale consument verwacht steeds meer een duurzaam product. Producenten en handelaren zijn zich bewust van het belang daarvan. Royal FloraHolland stimuleert duurzame ontwikkelingen in de keten en reikt daarom tijdens de Trade Fair Aalsmeer de 'Greenovation Award' uit.

Achtergrond

Royal FloraHolland werkt aan een toekomstbestendige sierteeltsector, waarin bloemen en planten met respect voor mens en milieu worden geteeld en verhandeld. Het verduurzamen van de sector is belangrijk om ook in de toekomst succesvol te kunnen blijven. Met deze award willen we aandacht geven aan alle mooie product- en conceptinnovaties die er zijn op het vlak van duurzaamheid. In het Floriculture Sustainability Initiative (FSI) zijn de telers, handel, Royal FloraHolland, brancheorganisaties, certificeringsinstellingen en ngo’s verenigd om aan de verduurzaming van de internationale sierteeltsector te werken. Deze partijen hebben de gezamenlijke ambitie dat in 2025 minimaal 90% van de door FSI-leden ingekochte en verhandelde bloemen en platen duurzaam zijn. De Trade Fair is bij uitstek een etalage van en voor de coöperatie en haar exposanten. Exposanten en kwekers die vooroplopen met duurzame innovaties krijgen door een nominatie voor de Greenovation Award veel aandacht van het internationale vakpubliek van de Trade Fair Aalsmeer.

Meld uw duurzame concept of product aan

Legt u ook de focus op duurzaamheid en bent u bezig met een innovatief duurzaam product of concept? Meld u dan aan voor de Greenovation Award 2022. Inschrijven kan tot 2 september 2022.