Ruben Dietrick LQ

Oprichters Dynaplant geven stokje over aan nieuwe generatie

Gepubliceerd: 25 oktober 2022
Het jaar 2022 is voor Dynaplant een bijzonder jaar. Dit jaar bestaat het bedrijf 20 jaar en heeft er een directiewisseling plaatsgevonden. De oprichters Martin van der Lugt en Peter Varekamp doen een stapje terug en maken plaats voor Ruben van der Lugt en Dietrick Hanemaaijer. Wij spraken Marloes de Jongste-van der Burg, Account manager, Marketing bij Dynaplant.
Waarom moeten bezoekers jullie stand bezoeken tijdens de Trade Fair Aalsmeer?

"Voor Dynaplant is 2022 een bijzonder jaar. Dit jaar bestaat het bedrijf 20 jaar en heeft er een directiewisseling plaats gevonden. De afgelopen 20 jaar heeft Dynaplant een naam opgebouwd in de Calla en Clivia teelt. Richting de toekomst willen wij het assortiment gaan verbreden met bijzondere kamerplanten. Een voorbeeld hierin is de Monstera en op korte termijn wordt hier ook de Strelitzia en Kentia aan toegevoegd."

"Onze nieuwe koers draait om het telen van Plants with Personality. Wat deze planten allemaal gemeen hebben is dat ze niet dertien-in-een-dozijn zijn, maar echt bijzonder zijn en ieder een eigen karakter hebben. Dit willen wij met de bezoekers vieren en zien jullie graag in onze stand, wij hebben er zin in!"

Wat zijn de trends voor het komende seizoen?

"De trends bij Dynaplant of algemeen sierteelt sector? Persoonlijk denk ik dat seizoensgebonden producten groter gaan worden in de sierteelt sector. We zijn op een moment beland dat de consument steeds meer het verhaal achter de bloem of plant willen weten. De vraag ; Is het echt nodig om het hele jaar door die bepaalde soort bloem/plant te kunnen neerzetten zal terugkomend zijn.

"Bij Dynaplant kijken we vooruit en duurzaam ondernemen is een van onze randvoorwaarde. We zetten ons in voor een milieuvriendelijk en maatschappelijk verantwoorde oplossing en zijn hier continu mee bezig. In Januari 2023 krijgen wij de sleutel van onze derde teeltlocatie. Hier gaan we onze groene planten assortiment uitbreiden en zetten we vol in op de kwaliteit dit is ook een belangrijke topic bij onze Calla en Clivia."

Wat verwachten jullie deze editie van de Trade Fair?

"Er heerst in de markt veel onrust. Iedereen heeft te maken met verhoogde kosten die ze ook weer door moeten zetten naar de klant, maar aan de andere kant wil je ook het orderboek weer goed gevuld hebben voor 2023. Komt er een gat van alle stoppende kwekers die opgevuld moeten worden door andere producten of is er überhaupt veel minder vraag vanuit de markt? Mijn verwachting is dat dit veelbesproken vragen zullen zijn. Maar natuurlijk draait deze beurs ook gewoon om je assortiment te kunnen laten zien en de klanten/exporteurs weer persoonlijk te kunnen spreken."

De tuinbouw van 2023 is een andere als die van de afgelopen decennia. Hoe zien jullie de sierteeltsector over een jaar?
"Mijn verwachting zoals hierboven al vermeld is dat er meer seizoensgebonden producten zijn. Bloemen en planten maken mensen gelukkig en dit zullen ze altijd blijven doen. Maar de sierteeltsector zal zich in 2023 nog meer moeten bewijzen en dat milieu en duurzaamheid m.b.t. milieu sleutelwoorden zijn (of blijven).