Trade Fair Aalsmeer | Peat free Anthurium van Stolk Brothers dingt…
David Pieter Stolk Brothers

Peat free Anthurium van Stolk Brothers dingt mee naar de Greenovation Award 2023

Gepubliceerd: 6 oktober 2023

Traditioneel wordt bij veel teelten gebruik gemaakt van veen voor substraten. Het biedt vele voordelen, maar is erg nadelig voor het milieu. Bij de winning van veen komt immers veel CO2 vrij en bovendien raakt het een keer op. Daarom kweekt Stolk Brothers in Bergschenhoek het gehele assortiment potanthuriums nu 100% ‘peat free’.

Stolk Brothers kweekt op grote schaal allerlei soorten potanthuriums, in verschillende kleuren en maten. De onderneming heeft, als een van de eerste anthuriumproducenten, sinds begin 2023 het gehele assortiment veenvrij gemaakt. ‘En dat met behoud van kwaliteit’, zoals het bedrijf zelf aangeeft.

In een interview met Bloemen en Planten Nieuws eerder dit jaar gaven David en Pieter Stolk aan: “Veen bood veel voordelen: het houdt water en voedingsstoffen goed vast en is ‘vergevingsgezind’. Maar het gebruik ervan is niet duurzaam. In Engeland is de winning van veen zelfs al verboden.”

Stolk Brothers was al langer bezig met de overgang naar peat-free, en heeft nu het gehele assortiment veenvrij gemaakt. De koper en de consument merken er weinig van, stellen ze. “Een klant vroeg of het in het schap wel goed zou gaan. Toen konden we hem zeggen dat hij al een tijdje veenvrije planten van ons kreeg. Hij had er niets van gemerkt en ook vanuit zijn klanten had hij er niets over gehoord.”

Stem op peat free anthurium
De 100% peat free anthurium is genomineerd voor de Greenovation Award van 2023. Vind jij dit duurzame product moet winnen? Laat het weten en breng je stem uit.

Greenovation Award
Duurzame producten zijn steeds vaker de norm: de internationale consument verwacht duurzaamheid. Kwekers en handelaren zijn zich steeds meer bewust van het belang daarvan. Royal FloraHolland stimuleert innovatie en duurzaamheid in de keten en heeft daarom de Greenovation Award in het leven geroepen. Hiermee biedt Royal FloraHolland een extra podium voor duurzame ontwikkelingen.