Trade Fair Aalsmeer | Peat free Laurus Nobilis maakt kans op de…
Charl Goossens Gova

Peat free Laurus Nobilis maakt kans op de Greenovation Award 2023

Gepubliceerd: 6 oktober 2023

Bij het winnen van veen, dat gebruikt wordt voor substraten, komt veel CO2 van 10.000 jaar geleden vrij en bovendien raakt veen een keer op. In de keten wordt daarom op verschillende manieren geprobeerd om het gebruik van veen terug te dringen. Gova BV uit Nispen kweekt zijn laurieren al vanaf 2020 in een 100% veenvrij substraat en kan vanaf nu meerjarig teelt uitleveren: 100% peat free Laurus Nobilis.


Hierbij wordt gebruik gemaakt van vezels van lokale gewassen, of reststromen van lokale productie. Gova BV is al in staat om retailorders 100% peat-free in te vullen en loopt hiermee voorop in de markt. Gova BV deelt de kennis over peat-free telen actief met andere kwekers. Er lopen praktijktesten met kwekers in Zundert (boomkwekerij buiten), het Westland (glastuinbouw) en Boskoop (boomkwekerij binnen).


Veen is een ‘zorgeloze’ vezel, waar de kweker altijd blindelings op kon vertrouwen, zo omschrijft Gova BV het zelf. Bij peat free-vezels zullen kwekers meer moeten bemonsteren, analyseren, sturen met bemesting en watergift. Kortom, ze zullen meer moeite moeten doen. De praktijktesten van Gova BV helpen hierbij.


Stem op Peat free Laurus Nobilis

De 100% peat free Laurus Nobilis van Gova BV dingt mee naar de Greenovation Award van 2023. Vind jij dat hun product moet winnen? Laat dan hier je stem horen.

Greenovation Award
Duurzame producten zijn steeds vaker de norm: de internationale consument verwacht duurzaamheid. Kwekers en handelaren zijn zich steeds meer bewust van het belang daarvan. Royal FloraHolland stimuleert innovatie en duurzaamheid in de keten en heeft daarom de Greenovation Award in het leven geroepen. Hiermee biedt Royal FloraHolland een extra podium voor duurzame ontwikkelingen.