Trade Fair Aalsmeer | Potweb wint Greenovation Award 2023
Greenovation 2023

Potweb wint Greenovation Award 2023

Gepubliceerd: 7 november 2023
Op een milieuvriendelijke manier potworm bestrijden bij de teelt van Phalaenopsis-orchideeën: met Potweb kan het. Een consortium van vier bedrijven - Levoplant, Ter Laak, Opti-flor en Solvent Engineering – sleept met deze unieke vinding de Greenovation Award 2023 in de wacht.

Royal FloraHolland-CEO Steven van Schilfgaarde feliciteerde de vier kwekers op het podium met het winnen van de prijs voor de beste duurzame innovatie van het jaar. Richard ter Laak, van Ter Laak Orchids: "Het winnen van deze prijs is belangrijk voor ons, het is een echte opsteker. Door de politieke en maatschappelijke druk is het belangrijk dat we de krachten bundelen. Daar is deze samenwerking een mooi voorbeeld van."

Milieuvriendelijk bestrijden met Potweb
Al jarenlang vormt potworm een serieuze bedreiging voor de Phalaenopsis-teelt. De Lyprauta-mug legt namelijk haar eitjes in de bark, en de larven (potwormen) die daaruit voortkomen tasten de wortelpuntjes aan, wat tot aanzienlijke verliezen tijdens het kweekproces leidt.

Potweb gaat dit probleem tegen. Het materiaal, dat zo dun is als een panty, wordt machinaal over de pot gespannen en is ondoordringbaar voor muggen. Op deze manier hoeven geen chemische bestrijdingsmiddelen te worden gebruikt: het is een volledig ecologische manier van bestrijden. Bijkomend voordeel is dat de keten en de consument geen last meer hebben van bark die uit de pot kan vallen. De planten kunnen zelfs liggend vervoerd worden. Dit levert in sommige gevallen een besparing in laadvolume en daarmee transportkosten op.

Oordeel van de jury
De vakjury én het publiek bepalen samen de winnaars. Beide hebben een aandeel van 50% in de eindbeoordeling. In de vakjury zaten dit jaar Quincy von Bannisseht (Glastuinbouw Nederland), Elise Wieringa (Royal Lemkes) en Maarten Bánki (Royal FloraHolland).

Uit het juryrapport: “Potweb is een prachtig voorbeeld van een praktische oplossing voor een teelttechnisch probleem, die direct milieuwinst oplevert. Chemisch gewasbeschermingsmiddelengebruik is een actueel en belangrijk onderwerp in de sector. Deze innovatie laat zien hoe het anders kan. Het is ook nog eens een mooi voorbeeld van een vruchtbare samenwerking tussen kwekers en hun leverancier.”

Nummers 2 en 3
Voor plek 2 en 3 was het lastig kiezen uit meerdere interessante aanmeldingen. Op plaats 2 is geëindigd Gova BV, met hun peat free Laurus Nobilis. De jury vindt het veenvrije assortiment een mooi voorbeeld van een marktgerichte oplossing. “Gova BV legt goed uit hoe deze hernieuwbare vezels worden verkregen uit lokale gewassen en reststromen, en is bovendien bereid om kennis over veenvrij telen te delen met andere kwekers.”

De derde plaats is voor Eco Flowerbox FECT van Paardekooper Group (Dillewijn Zwapak / Broekhof). De jury: “Dit is een mooie, circulaire kunststoftoepassing die zorgt voor een reductie van eenmalige verpakkingen in de sierteeltlogistiek. Het materiaal bestaat uit 100% gerecycled plastic. Daarmee wordt al vroegtijdig ingespeeld op de EU-verpakkingswetgeving die in 2030 van kracht wordt, en die voorschrijft dat alle verpakkingen voor minimaal 35% uit gerecycled materiaal moeten bestaan.”

Over de Greenovation Award
We kijken terug op een geslaagde uitreiking en willen alle deelnemers hartelijk bedanken voor hun bijdrage. Royal FloraHolland roept de sector op om deze innovaties te blijven stimuleren. Duurzaamheid is én blijft een belangrijk thema binnen de sierteeltsector en ondanks alle innovaties valt er nog steeds winst te behalen op dit gebied. Legt jouw bedrijf ook de focus op duurzaamheid en ben je bezig met innoveren? Wellicht kom je volgend jaar in aanmerking om genomineerd te worden voor de Greenovation Award. Houd onze website en socials in de gaten!