Trade Fair Aalsmeer | Winnaar Greenovation Award 2022:
Winnaar Greenovation2023

Winnaar Greenovation Award 2022: ‘Uitstekende manier om duurzame ideeën onder de aandacht te brengen’

Gepubliceerd: 15 augustus 2023
Hazeu Orchids mocht zich vorig jaar de trotse winnaar noemen van de Greenovation Award. Wat heeft het winnen van de prijs opgeleverd en waarom zouden deelnemers zich dit jaar zeker moeten aanmelden? We spreken Chiel Hazeu, mede-eigenaar van het familiebedrijf uit Pijnacker.

De Greenovation Award wordt jaarlijks uitgereikt aan de kweker met de beste duurzame innovatie in de sierteeltsector. Voor 2022 was dat Hazeu Orchids met hun hexagonaalpot. Dankzij deze zeshoekige pot kunnen er 20% meer orchideeën op dezelfde oppervlakte. Deze betere ruimtebenutting betekent ook 20% meer planten op transport en dus 20% reductie van het energieverbruik. ‘Een prachtig voorbeeld van een praktisch toepasbare, tastbare innovatie. Hazeu Orchids bewijst de sector een dienst’, luidde het lovende jury-oordeel.


Veel positieve reacties

Wat heeft de prijs Hazeu Orchids opgeleverd? “We kregen veel positieve reacties vanuit de markt, en veel publiciteit”, vertelt Chiel, die het bedrijf samen met zijn broer Sjors runt. “We merken dat onze naam in verband wordt gebracht met duurzaamheid. Dat is positief.”


“We waren al wat langer bezig met de ontwikkeling van de ‘hexapot’, die we vanaf 2020 samen met onze pottenleverancier Modiform in productie hebben gebracht. De mensen om ons heen waren al wat langer bekend met het product, maar na het winnen van de prijs kregen we de échte erkenning en aandacht. Dat was leuk!”


Nieuwe standaard voor de sector?

‘Misschien wordt dit wel de nieuwe standaard voor de sector’, stond in het jury-oordeel te lezen. Kunnen andere kwekers de pot ook gaan gebruiken? Chiel: “Dat kan zeker. Ik weet in ieder geval van één kweker in de VS die binnenkort gaat overschakelen op de hexapot.”


Hazeu Orchids werkt op nog meer manieren aan duurzaamheid. “Onze buurman heeft een kas gebouwd waar zonnepanelen op liggen. Wij huren een gedeelte van die zonnepanelen. Daarnaast hebben we dit jaar nog een investering gedaan in elektrische boilers, zodat we minder afhankelijk zijn we gas om onze kassen te verwarmen.”


Greenovation Award 2023: Breng jouw duurzame innovatie onder de aandacht

Voor dit jaar kunnen kwekers zich nog aanmelden voor de Greenovation Award. Chiel heeft een tip voor kwekers die twijfelen of hun product wel geschikt is. “Ook al denk je dat jouw product heel eenvoudig is, toch kan het een grote impact hebben op het gebied van duurzaamheid. Ik zou dus zeker aanmelden. De Greenovation Award is een uitstekende manier om duurzame producten onder de aandacht te brengen, en bovendien voor kwekers laagdrempelig. En als je wint, krijg je enorm veel positieve reacties en publiciteit. Ik zie dus alleen maar voordelen.”


Ken jij een kweker met een duurzame innovatie, of heb je er zelf één ontwikkeld? De inschrijving voor de Greenovation Award 2023 is nog open. Aanmelden kan tot 6 september 2023.